Musik Media Internet


Live Looping

Vad är Live Looping?
Mycket av dagens musik är baserad på loopar. Men dessa är i regel förinspelade ljudslingor som statiskt upprepas genom ett musikstycke. Live Looping handlar däremot om att själv spela in och jonglera med dynamiska loopar så att man kan skapa komplex musik direkt i nuet, utan förinspelat material.

Att spela loopmusik är som att stå vid en stor bergsklyfta och sjunga mot sitt eget eko. Men vi loopmusiker går ett steg längre genom att fånga upp de återstudsande ljuden att användas för att bygga ett hus av musik. Under den här byggprocessen står vi uppe på taket och spelar vidare för att skapa byggnadsmaterial till nästa våning…

Man behöver en eller ett par loopbaserade realtidssamplers för att kunna loopa. Om man styr inspelning, loopning och editering med fötterna via midipedaler har man händerna fria för att spela instrument. På mjukvarufronten går utvecklingen fort och det blir allt lättare att sätta ihop en portabel looping-rigg baserad på en laptopdator.

Varför loopa?
I århundraden har musiker upplevt fysiska begränsningar som stoppar det kreativa flödet vid en viss nivå av komplexitet. När de egna armarna, benen och lungorna inte längre räcker till för att spela musiken har man tvingats skriva ner den på papper för att ta in medhjälpare och i efterhand spela upp musiken. I modern tid löser vi ofta dilemmat via inspelning med flerkanalsteknik. Jag fascineras av att livelooping erbjuder en möjlighet att skapa komplex musik direkt utan att behöva komponera den först och preparera för framförande.

En tidsmaskin
Live Looping befriar musiker från tvånget att bestämma i förväg vad man ska spela ”bara för att det ska låta bra”. Att loopa är inte bara improvisation med ljud utan även med tid. Man kan exempelvis välja att spela en fras med avsikten att därefter spela något som gör att just den här frasen får en annan betydelse när den loopar tillbaka i framtiden.

Filosofi
Man kan förstås använda Live Looping för att komponer om man vill, men jag har svårt att se vitsen med det. Det skulle för mig kännas ungefär som att sitta och rita in på en vägkarta hur man ska transportera sina nya vingar istället för att bara spänna på sig dem och flyga. Nåväl, vi har alla våra favoritgrepp inom musiken och till mina hör improvisation och zen-attityd.

Nytt lyssnande
För en konsertpublik innebär livelooping ett nytt slags lyssnande. Man möter inte ”ett färdigt verk” utan kan följa med i detalj hur varje musiker bygger upp musikstycket, del för del – loop för loop. En rituell magi som är lika unik varje gång den åkallas.

Kolla på videon nedan för ett exempel på den typ av improviserande livelooping jag själv gillar att hålla på med; realtidskomponerande – ”Instant Composing”.

Man kan loop på många olika sätt och jag tänker mig två olika grundkoncept:

–> Musiker-anpassat koncept (“reverse engineered mixing”):
Olika musikaliska element summeras som lager i en och samma loop. Musikern spelar sina instrument genom effekter vilka också spelas in i looparna som skapas. Därför måste musikalisk dynamik och spänning skapas i själva spelandet. Spela ljuden på den nivå de ska ha för att ligga rätt i mixen. Spela med bortskurna frekvenser som annars skulle störa ut varandra då flera inspelningar lagras över varandra i looparna.

–> Remix-anpassat koncept:
Olika musikaliska element sprids ut till flera parallella loopar. Summering av loopar hanteras med flera parallella kanaler. Varje kanal behandlas med effekter och justeras för optimal mix. Musikalisk dynamik och spänning kan skapas genom mixning av de inspelade looparna.

Mer om detta finns att läsa i presentationen av min kurs Realtidskomponerande med livelooping.

Länkar och tips
(samtliga på engelska)

 • YoutTubes LiveLooping-kanal
 • Matthias Grob har satt ihop den här kanalen med utvalda filmer för att visa på alla olika former av LiveLooping. Matthias uppfann och utvecklade i början av nittiotalet den första och bästa loopmaskinen Echoplex Digital Plus (EDP).

 • Loopers-Delight.com
 • En förnämlig resurs för musiker som loopar. Mailinglistan har sökbart arkiv.

 • Looper Comparison Chart.
 • Ett schema som jämför funktioner hos marknadens olika loopingmaskiner och mjukvaror. Jag lade upp den på nätet en gång efter att den inte fick plats på papper i anslutning till en artikel om Live Looping jag skrev för gitarrtidningen FUZZ.3 Responses to Live Looping

 1. ReplaceAs the loop plays the it’s possible to rpacele sections of it, generally by holding down a footswich.It’s a bit like punching in on a tape deck, except that a high degree of rhythmic accuracy is possible. Skilled players can quickly create glitchy rhythms using this technique.Some devices will allow rpacele which is automatically confined to a subdivision of the loop time. If this is used with sustaining sounds it’s easy to produce rhythmic pulses and sequences with perfect timing.

 2. Gammal fäbodspsalm (Old Cottage Psalm)
  Helt underbart att lysna på, jag blev trollbunden :)

 3. Gammal fäbodspsalm (Old Cottage Psalm)
  Helt underbart att lysna på, jag blev trollbunden :)©2016 boysen.se Entries (RSS) and Comments (RSS)  Raindrops Theme