Upp och ner för ”osignade artister” på nätet

Begreppet ”osignade artister” används ofta i media då det handlar om talangtävlingar där priset för vinnaren är att ”bli signad”. Detta är en skev bild av verkligheten, för faktum är att det länge funnits mängder av seriösa musiker och artister som är ”osignade” på grund av egen vilja. För att behålla sin konstnärliga frihet, eller helt enkelt för att tjäna mer per såld skiva, har man valt att antingen starta sitt eget lilla skivbolag eller helt sonika tillverka skivor med en cd-brännare och sälja direkt till publiken vid spelningarna. I och med Internet har nu distributionsmöjligheterna blivit avsevärt förbättrade. Dock har ”indie artists” börjat få problem med att sälja sina skivor via www.eBay.com
på grund av autionsjättens nya policy för att stävja handel med piratkopierade skivor. Sedan en tid tillbaka kan innehavare av copyright via epost be eBay stänga en viss auktion. Denna process är så automatiserad att också lagliga auktioner drabbas, alltså där musikens ägare säljer sin egen musik på inspelningsbara skivor (cdr). Eftersom ingen personal överser systemet händer detta gång på gång. Ett sätt för banden att inte hamna i fällan skulle kunna vara att låta ett presseri trycka sina skivor istället för att tillverka dem med cdr-teknik.

Ett annat alternativ för oberoende artister är www.cdbaby.com. Det ligger i Portland, Oregon, och startades 1998 av Derek Sivers som en renodlad skivbutik på nätet. Som skivköpare handlar man med kontokort och skivorna kommer på posten inom fyra dagar. Policyn är att enbart erbjuda skivor med oberoende artister och varje varje måndag skickar Sivers ut 40.000 dollar till artister vars skivor man sålt. Cdbaby handlar även med cdr-producerade skivor ”förutsatt att de är bra och snygga”.

This entry was posted on torsdag, oktober 31st, 2002 at 12:42 and is filed under Internetmusik (sedan 2001...). You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.