Napsteranvändandet minskar

NAPSTERANVÄNDANDET MINSKAR
En viktig faktor i det stora sammanhanget är naturligtvis också Napsters nedgång. I februari 2001 bytte den genomsnittlige Napsteranvändaren 220 låtar i veckan och nu förra veckan (v. 26) hade detta rasat ner till endast en och en halv låt (källa: Webnoize). Detta är effekten av att Napster, enligt domstolsbeslut, måste filtrera sin databas för att utesluta skyddade ljudinspelningar, vilket i praktiken innebär de flesta. I helgen började man också utestänga användare av tidigare versioner av programvaran Napster för att det bara ska vara möjligt att använda tjänsten med den senaste programversionen som stöder filtreringen. Framtiden får nu utvisa hur många Napsteranvändare som verkligen kommer att uppgradera.

Häromdagen behövde jag lära mig tre låtar av Pink Floyd för att spela med ett ett tillfälligt coverband på en privat fest. Med det ”gamla” Napsterprogrammet (utan filtrering) som insticksprogram i programmet Napigator hittade jag på några minuter alla låtarna. En intressant fråga är hur många av de 50 millioner registrerade Napsteranvändarna som kommer att gå över till liknande alternativa lösningar.

–> Översikt: P2P, NAPSTERALTERNATIV

P2P är en förkortning av ”Pear To Pear” och det handlar om ett gräsrotsbaserat nätverk för fildelning. Istället för att ”ladda ner från Internet” så hämtar man ”direkt från någons privata hårddisk”. I princip är P2P inte mer komplicerat än ett vanligt kontor där alla datorer kopplats i nätverk. Men skillnaden är att ”kontorsnätverket” nu består av planetens samtidigt anslutna datorer.

> Opennap, Napigator
Vid sidan av Napsters egna servrar finns det ett stort antal OpenNap-servrar som ofta startats av privatpersoner med programvaran Opennap på en Unixmaskin. När en användare öppnar Napigator få han upp en lista på tillgängliga servrar. De är ofta namngivna efter innehåll, exempelvis ”ethnic.napster.com” eller ”celtic.napster.com”. Genom att dubbelklicka på en server öppnas automatiskt Napsterprogrammet och man kan då via detta göra en sökning bland alla användare som just då är anslutna till denna server.

> Audiogalaxy
Audiogalaxy har ett eget sattelitprogram som anses ge bättre resultat än Napster innan införandet av filter. Programvaran körs ihop med en webbläsare. Programmet visar dock inte se vem man hämtar musikfiler från och kan inte heller visa Id3v2-taggen. En omtyckt funktion är de ”kölista” för musikfiler man vill hämta men som för tillgället bara finns hos användare vilka inte är uppkopplade.

> Music City
Från att tidigare ha legat under Opennapnätverket använder Music City nu sin egen programvara Morpheus. Användarantalet hos musiccity.com har under tre månader vuxit från 40000 till nuvarande 350000 samtidiga användare.

> BearShare
BearShare använder Gnutellas programkod och ge bättre sökresultat än själva programmet Gnutella.

m.fl.

Aktuella länkar:
http://www.napigator.com/
http://audiognome.com/
http://www.audiogalaxy.com/
http://musiccity.com/
http://bearshare.com/
http://gnutella.wego.com/
http://aimster.com/
http://freenet.sourceforge.net/
http://www.imesh.com/
http://www.songspy.com/
http://www.filetopia.org/

This entry was posted on onsdag, juli 4th, 2001 at 21:53 and is filed under Internetmusik (sedan 2001...). You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.