Denna vecka släpps den fulla versionen av OGG Vorbis, som också är ett öppet format utan DRM. Men skillnaden är att Vorbis är fullständigt gratis. Här skiljer sig formatet från MP3 som började kräva licensersättningar i januari 2001.

Entreprenörer inom Internetmusik ser nu en lukrativ framtid i bärbara spelare för digital musik. För en tillverkare skulle det alltså bli billigare att marknadsföra en “boom box” för Vorbis än en likadan apparat för MP3/MP3PRO. Att kopieringsskyddet saknas spelar ingen roll för dessa näringsidkare eftersom allmänheten köper bärbara musikspelare oavsett om musikfilerna ursprungligen köpts från skivbolag eller hämtats via Napster eller annat P2P-nätverk.

Vid publiceringen av betaversionen för exakt ett år sedan kunde man redan från början spela Vorbis, med slutändelsen “.OGG”, i vanliga MP3-spelarprogram typ Sonique och Winamp. I den aktuella versionen av det professionella ljudredigeringsprogrammet Sound Forge klipper och klistrar man nu Vorbis precis lika lätt som vilket annat format. Men experter tror ändå att Vorbis är “för sent ute för att kunna matcha MP3” (Ryan Jones, Yankee Group)

Andra format som till skillnad från MP3 och Vorbis är “säkra” erbjuds av bland andra Microsofts (WMA), RealNetworks och Liquid Audio.

Länkar:
http://www.thomson-multimedia.com http://www.vorbis.com/ http://www.gartner.com / http://www.yankeegroup.com/ http://www.webnoize.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *